El gran dilema: ASO, XC o AGXC

Això en principi era una resposta a un comentari del sergi, però després s’ha anat allargaaaaant fins q he decidit que hauria de ser un weblog. I es que es pot escriure tant sobre els professors i les assignatures…

Dintre enumero les principals virtuts i defectes que he trobat a les assignatures on es fa servir més linux. Tot això és per als que volen fer alguna assignatura de lliure elecció (o sigui que segurament faran ETIG o ETIEI (dedicat al Turin), ja que sinó ASO i XC se l’han de tragar per webs), i també per recomanar AGXC a tothom en general.


Però bé, començem. Jo si hagués d’escollir (i responc després d’haver cursat i aprobat les 2 assignatures a més a més d’AGXC (Administració i Gestió de Xarxes de Computadors)) escolliria ASO. A veure, algunes consideracions sobre Xarxes de Computadors:
– A les pràctiques de xarxes diguem q basicament fas programació de sockets i d’ncurses. I a veure, sockets diguem q és una solució que una vegada l’has utilitzat dius “Ohhh q fàcil”, però quan te toca currar-t’ho és complicat com ell mateix. A més, a mi em va passar que vaig fer la pràctica en Mandrake (no me pegueu!!) i a l’hora de presentar-la en debian nanai, no va funcionar i me van haver de fer l’entrevista a l’aula d’usuaris pq per algun motiu no funcionava. ncurses a la realitat no crec q el tornis a utilitzar (suposo q ja s’ha fet ISO), ja que és un pel arcaic i funciona molt malament (no neteja els buffers, surten textos sobre-impressionats que no deurien estar allí,…).
– Bueno, una part bona de xarxes és que si has de fer SOP al 2n quadrimestre doncs pràcticaràs molt el C, i ja aniràs rodat per fer el Round Robin que me sembla que fan aquest any.
– Les pràctiques de xarxes si les portes al dia són assequibles, pq el Carlos Molina se les organitza molt bé.
– La teoria és “diferent”. El professor (Josep Mª Banús) va a base de diapositives i segueix el temari del llibre, a un ritme de 90 pàgines del llibre per sessió (això és verídic i és una putada), cosa que vol dir que el temari és grandiós. I l’examen tipo test. I si juntes les 2 coses vol dir que és difícil d’aprobar, però té la part bona de que és molt interessant i que al seguir el temari del llibre te’l pots comprar (uns 35€, val la pena) i anar al teu ritme.
– Em va aclarir d’una vegada les diferencies entre ample de banda, velocitats efectives i coses d’estes.

I ara consideracions sobre ASO:
– Les pràctiques les fa la Mª Angels Moncusí, i les fa de gala. Realment crec que és molt bona professora i que es pot apendre moltes coses. I això és un punt a favor.
– La teoria la fa la Susana Alvarez, i diguem que… bueno, no diguem res millor.
– Les pràctiques són cada 2 setmanes, i les has d’entregar cada 2 setmanes. Això vol dir que tens molta feina constantment. I com sempre has d’estar jugant amb el linux són unes pràctiques a les que es tendeix a donar moltes hores (pq si te’n canses sempre te pots posar a compilar el kernel), fins al punt de poder “ofegar” algunes altres assignatures no tant divertides (experiència personal).
– La teoria és un pal. Imagineu: divendres la tarde, reventat de tota la setmana plena de classes i de pràctiques, en unes ganes de marxar cap a casa que te mueres, has acabat de dinar en la conseqüent ganes de fer la siesta, una classe petita, plena, amb les cortines passades, un taco de diapositives davant teu i la professora parlant amb el ritme més constant que et puguis imaginar. Un panorama poc alentador.
– L’examen és un punt a tenir en compte, ja que també se cepillen a bastanta gent. A pesar de ser una assignatura de 4.5 crèdits, al també fer-la en diapositives surt un temari moooolt ampli. L’examen fins fa 2 anys eren 7 preguntes sobre problemes d’un sistema que havies de contestar totes de memòria, sense apunts. L’any passat va per un test de 20 preguntes (me sembla) sense apunts i 4 problemes amb apunts, molt més assequible. Crec que si has fet TOTES les pràctiques (o sigui que no s’ha fet allò de dividir la feina del grup) l’examen segur que el tens aprobat.
– Una observació personal. Jo volia fer les pràctiques amb awk. Li vaig comentar a la Moncusí i cap problema. Total que vaig fer totes les pràctiques amb awk. I a l’hora de fer l’examen li vaig comentar a la Susana i me va dir que no, que no podia fer l’examen amb awk. De res va servir els arguments de que era un estàndard, ja que està a totes les distro de linux, que havia fet les pràctiques amb awk i m’havia interessat per apendre’l encara que no fos un requisit,…. pro no, examen amb les comandes habituals. Mai ho entendré. Així que com a consell dóno intentar fer les pràctiques amb quelcom més, ja sigui awk, perl o python. Crec que hauria de ser una assignatura més flexible, donat que tracta un sistema operatiu molt flexible.
– El vostre millor amic passarà a ser el google (això si encara no ho era, cosa que dubto). Si li feu alguna pregunta a la Susana us redireccionarà al google. Avisados estais.

I finalment consideracions sobre AGXC:
– La millor part es que te porten d’excursió per les catacumbes del campus xDDD En serio, et porten a veure les instalacions de les xarxes del campus, molt interessant.
– La teoria, a base de diapositives és alhora interessant i caòtica, pq no té cap ordre ni coherència (o almenys jo no li vaig trobar).
– Les pràctiques són molt guapes. Aprens a configurar completament una xarxa amb linux. Direccions IP, subxarxes, broadcast, router (basat en linux, això si, no us espereu un router Cisco ni res per l’estil), servidor dns, servidor web, firewall, tunneling ssh, servidor web segur i certificats de seguretat i snmp. Pràctiques amb una mica de tot que sense l’ajuda del professor són impossibles de fer (o com a mínim o semblen). Els primers dies em vaig asustar, però al final li dóno una valoració molt positiva.
– L’examen entren preguntes de teoriques i de les pràctiques. Les de les pràctiques no són difícils i per tant és fàcil aprobar. A més a més una pregunta de l’examen de l’envia xifrada en PGP, de manera q només l’has de desxifrar i anar a la biblio a buscar la solució.
– Punt important: l’assistència a les classes de pràctiques és obligatòria, el professor passa llista (l’any passat erem uns 20 a classe).

Així que en resum:
– Si busques l’assignatura més fàcil => ASO
– Si busques pràctiques d’iniciació a linux => ASO
– Si busques pràctiques útils i amb linux => AGXC
– Si busques coneixements teòrics útils => XC
– Crec que la distribució és lo de menos (excepte en el cas de Xarxes si no te funcionen el c$#*!! de sockets :))

Espero haver estat d’ajuda a algú, i recordar que tot el que he posat aquí són opinions personals. El conillet d’índies es despedeix 🙂

Tomàs Reverter Morelló
trev(at)tinet.fut.es

—–BEGIN GEEK CODE BLOCK—–
Version: 3.1
GCM/CS/CC d- s+: a– C++ UL P+ L+ E— W++
N+ o K- w O– M V? PS++ PE Y+ PGP t+ 5-
X++ R tv+ b++ DI- D++ G e++>$ h- r++ z+
——END GEEK CODE BLOC

Decodificar el GeekCode a –> http://www.ebb.org/ungeek/
Autor: shinjix

This entry was posted in Educació. Bookmark the permalink.

2 Responses to El gran dilema: ASO, XC o AGXC

  1. jBilbo says:

    Espero haver estat d’ajuda a algú, i recordar que tot el que he posat aquí són opinions personals. El conillet d’índies es despedeix 🙂

    I tant que has estat d’ajuda, ja ho pots ben dir… moltes gràcies! 🙂

  2. llpamies says:

    Es bo tenir una referencia d’aquestes. Ara sabrem que triar XD

Leave a Reply