Carta a la vicerrectora de la ETSE

Como bien dijo simmaniac en este artículo, muchos de los usuarios de software libre nos sentimos indignados cuando vimos en la carta del director de la ETSE que uno los requerimientos para hacer la matrícula por internet era poseer Internet Explorer 5.0 como mínimo. Marble se ha currado una carta abierta que presentaremos al director de la ETSE seguramente mañana lunes en nombre del “Grup d’usuaris de programació Lliure”. Podeis ver la carta en català/castellano aquí y en el cuerpo de la noticia.
Esperamos vuestras opiniones.
Actualización: El proceso de matricula por internet es a nivel de la URV y quien lo lleva es la vicerrectora de docència i noves tecnologies según el propio director de la ETSE, que se mostró a favor de la carta remitida.

CARTA OBERTA A la vicerrectora de la URV

Apreciada vicerectora,

En nom del “Grup d’usuaris de Programari Lliure de la URV” (GPL URV) i amb motiu de la recent comunicació als alumnes via carta de la nova possibilitat de matriculació a través d’internet ens posem en contacte amb vostè.

En primer lloc felicitar l’intent d’innovació per part de la escola al tractar de facilitar els processos burocràtics de matriculació de forma remota, i subratllo “intent” ja que per desgràcia sembla no arribar a la totalitat dels alumnes dels ensenyaments impartits per la ETSE.

Segons s’indica en el comunicat rebut sobre el nou mètode de matriculació i cito textualment: “Els requeriments tècnics són: ordinador connectat a Internet amb el programa Internet Explorer (versió 5.0 com a mínim)…” Com ja sap tothom, per poder disposar del navegador Microsoft Internet Explorer es necessaria l’adquisició d’una llicència restrictiva i no gratuïta del alguns dels sistemes operatius de l’empresa Microsoft o també d’altres sistemes UNIX de codi propietari. També es cert que es senzill obtenir el producte realitzant copies no autoritzades però suposem desde el començament que l’escola no pretén en cap moment fomentar aquest tipus de pràctiques il·legals.

Per sort, actualment disposem de diversos navegadors d’accés lliure que segueixen de manera estricta els estàndards creats per el W3C, i que no exigeixen el pagament de cap llicència de sistema operatiu propietari per utilitzar-lo, a més d’altres avantatges afegits que disposa tot el programari lliure. Alguns d’aquests navegadors, com Mozilla, estan disponibles per a quasi bé tots els sistemes operatius (lliures o propietaris) i arquitectures. El problema arriba en l’aparent omissió d’aquesta alternativa com solució tecnològica al nou mètode de matriculació, i això comporta repercussions greus que ara comentarem.

S’ha realitzat un intent de millora oferint la possibilitat al alumnat de fer la matricula desde la seva llar, sense necessitat de trasllat físic, però aquesta millora ha sigut limitada a un conjunt d’alumnes disposats a pagar per un producte determinat del mercat afavorint clarament a l’empresa que els ofereix. Això comporta una clara discriminació basant-se en el poder adquisitiu de l’alumnat, deixant fora tots aquells que no es puguin permetre aquests costs.

Potser el més greu es que desde una escola com la nostra, que imparteix ensenyaments com Enginyeria Tècnica i Superior en Informàtica, no s’ha tingut present la possibilitat d’oferir l’accés mitjançant productes lliures, de forma que no s’afavoreix a cap empresa i no obliga a pagar o acceptar llicències propietàries restrictives de productes als alumnes. Aquest es un fet vergonyós i lamentable per la reputació de tota la URV que deuria de ser corregit.

La facilitació d’una aula amb equips amb Microsoft Internet Explorer possibilita a qualsevol alumne realitzar la seva matricula sense els problemes esmentats, però quan desde un inici existeix un grup d’alumnes que es veuran obligats a utilitzar aquesta aula per un simple error de disseny, l’intent d’innovació es converteix en una cosa aparent, discriminatori i no en una solució global. Per tant, aquest intent d’innovació no pot ser utilitzat com bandera d’orgull de la aposta per les tecnologies del futur de la escola, encara que per suposat encara estem a temps de rectificar.

El desenvolupament d’una aplicació per a la matriculació mitjançant Internet compatible amb algun navegador lliure no hagués suposat cap increment en el cost, es més, inclús podria haver-se reduït ja que permetria el desenvolupament/prova en entorns lliures. Però no ens quedarem amb el més evident, si profunditzem en la filosofia del programari lliure veurem els grans avantatges que comporta per la nostra societat: compartir el coneixement. Aquesta filosofia tindria que ser impulsada per organismes estatals com l’administració pública i també desde els punts de formació més importants com són les universitats per aconseguir una societat de la informació lliure.

En conclusió, esperem que les observacions i problemes aquí esmentats siguin seriosament considerats per l’escola i s’arribi a un compromís per buscar una solució més equilibrada i justa per tothom.

Grup d’usuaris de Programari Lliure de la Universitat Rovira i Virgili (GPL URV)
http://www.gplurv.org
Tarragona, 27 de Juliol del 2003

——————————————————————————————

CARTA ABIERTA A la vicerectora de la URV

Apreciada vicerectora:

En nombre del “Grup d’usuaris de Programari Lliure de la URV” (GPL URV) y con motivo de la reciente comunicación a los alumnos vía carta de la nueva posibilidad de matriculación mediante Internet nos ponemos en contacto con usted.

En primer lugar felicitar el intento de innovación por parte de la escuela al tratar de facilitar los procesos burocráticos de matriculación de forma remota, y digo intento ya que por desgracia parece no llegar a la totalidad de los alumnos de las enseñanzas impartidas por la ETSE.

Según se indica en el comunicado recibido sobre el nuevo método de matriculación y cito textualmente: “Els requeriments tècnics són: ordinador connectat a Internet amb el programa Internet Explorer (versió 5.0 com a mínim)…”. Como ya es sabido por todos, para poder disponer del navegador Microsoft Internet Explorer es necesaria la adquisición de una licencia restrictiva y no gratuita de alguno de los sistemas operativos de la empresa Microsoft o también de otros sistemas UNIX de código propietario. También es cierto que es sencillo adquirir el producto realizando copias no autorizadas pero suponemos desde un principio que la escuela no pretende en ningún momento fomentar dicho tipo de prácticas ilegales.

Por fortuna, actualmente disponemos de diversos navegadores de acceso libre que siguen de manera estricta los estándares creados por el W3C, y que no exigen el pago de ningún tipo de licencia de sistema operativo propietario para utilizarlo, además de otras ventajas añadidas que proporciona todo Software Libre. Algunos de estos navegadores, como Mozilla, estan disponibles para prácticamente todos los sistemas operativos (libres o propietarios) y arquitecturas. El problema radica en la aparente omisión de esta alternativa como solución tecnológica al nuevo método de matriculación, esto conlleva repercusiones graves que pasaré a detallar.

Se ha realizado un intento de mejora ofreciendo la posibilidad al alumnado de matricularse desde su propio hogar sin necesidad de traslado físico, pero esta mejora ha sido limitada a un conjunto de alumnos dispuestos a pagar por un producto determinado del mercado favoreciendo claramente a la empresa que los ofrece. Esto conlleva una clara discriminación basándose en el poder adquisitivo de los alumnos, dejando fuera todos aquellos que no puedan permitirse tales costes.

Quizás lo más grave es que desde una escuela como la nuestra, que imparte enseñanzas como Ingeniería Técnica y Superior en Informática, no se haya tenido presente la posibilidad de ofrecer el acceso mediante productos libres, de forma que no se favorezca a ninguna empresa y no obligue a pagar o aceptar licencias propietarias restrictivas de productos a los alumnos. Este es un hecho es bochornoso y lamentable para la reputación de toda la URV que debería ser rectificado.

La facilitación de un aula con equipos con Microsoft Internet Explorer posibilita a cualquier alumno realizar su matriculación sin los problemas mencionados, pero cuando desde un inicio existe un grupo de alumnos que se verán obligados a utilizar dicha aula por un simple error de diseño, el intento de innovación se convierte en algo aparente, discriminatorio y no en una solución global. Por tanto este intento de innovación no puede ser utilizado como bandera de orgullo de la apuesta por las tecnologías del futuro de la escuela, aunque por supuesto aun estamos a tiempo de rectificar.

El desarrollo de una aplicación para la matriculación mediante Internet compatible con un navegador libre no hubiese supuesto incremento alguno en el coste, es más, incluso podría haberse reducido ya que permitiría el desarrollo/prueba en entornos libres. Pero no nos quedemos con lo más evidente, si profundizamos en la filosofía del Software Libre veremos las grandes ventajas que ello conlleva para nuestra sociedad: compartir el conocimiento. Esta filosofía debería ser impulsadas por organismos estatales como la administración pública y también desde los puntos de formación más importantes como son las universidades para conseguir una sociedad de la información libre.

En conclusión, espero que las observaciones y problemas aquí expuestos sean seriamente consideradas por la escuela y se llegue a un compromiso para buscar una solución más equilibrada y justa para todos.

Grup d’usuaris de Programari Lliure de la Universitat Rovira i Virgili (GPL URV)
http://www.gplurv.org
Tarragona, 27 de Julio del 2003
Autor: jBilbo

This entry was posted in Educació. Bookmark the permalink.

3 Responses to Carta a la vicerrectora de la ETSE

  1. jBilbo says:

    Se ha enviado una noticia a barrapunto comentando el caso, se puede consultar desde aquí.

    Cuando salga a portada, si sale, ya avisaré.

  2. Anonymous says:

    Es pot consultar l’article a barrapunto.com

  3. jBilbo says:

    Hemos entregado la carta a la vicerrectora por email, tal y como recomendaba el director, ja que en agosto mucho personal hace vacaciones i por correo interno igual tardaba unos dias.
    A continuació el mail que envié:

    Subject: carta oberta desde gplurv.org
    Date: 29 Jul 2003 13:40:11 +0200
    Apreciada Vicerectora de Docència i Noves Tecnologies,

    Li adjuntem una carta amb suggeriments pel que respecta a la
    matriculació per internet, que segons tenim entès vostè es fa càrrec (si
    no es així prego ens ho comuniqui).

    Moltes gràcies per atendre’ns i sobretot moltes felicitacions per portar
    la gran iniciativa de poder fer el procés de matriculació per internet.

    Estarem a la espera d’una resposta amb la seva opinió sobre el tema, i
    per qualsevol consulta o demés no dubti a escriuren’s a aquesta mateixa
    direcció.
    Salutacions desde el GPL URV.

    A continuació, la carta en català/castellà:

    “aqui va la carta, que podeis encontrar aqui

Leave a Reply