Ricardo Galli Granada ha publicado un artículo en Bulma realmente interesante (para variar xDD) explicando porqué es necesario el uso del programari lliure en las universidades. Está escrito en castellano (lo digo por si alguien nos lee de fuera de casa).
Ya teniamos un documento claro y sencillo explicando porque es necesario el software libre en las administración públicas, gracias a Edgar Villanueva Nuñez, congresista de la República de Perú e indirectamente gracias a Juan Alberto Gonzalez, Gerente General de Microsoft del Perú.
Carta de microsoft a Edgar Villanueva Nuñez
Respuesta de Edgar Villanueva Nuñez
Ahora con el documento de Galli tenemos lo mismo pero en el ámbito universitario.
Hay mucho debate sobre el tema del uso del software libre en las empresas, pero hasta ahora no he oido ninguna voz que pueda dar argumentos minimamente sólidos acerca de la discriminación positivia que se da al software propietario en contra del programari lliure en las administraciones públicas.
PD: Pese a que esto está escrito en castellano uso el termino “programari lliure” por un sencillo motivo. Me suena al oido mucho mejor que el término “programario libre” o el término “software libre”. Y como los préstamos linguísticos han existido de toda la vida, pos yo digo “programari lliure”. 🙂
Autor: davidcg
Crec que aquest article ens ha tocat una mica el coret a tots els universitaris que en un moment o altre hem hagut de fer assignatures on, per defecte, els conceptes s’expliquen amb software propietari. I encara ens ha de fer pensar més si tenim intenció de dedicar-mos a la docència.
Pel que fa a les cartes… senzillament genial la resposta. Quan la veig llegir l’estiu passat em vaig quedar com en un somni… però poc després vaig llegir que la proposta no havia continuat fructiferant, i que al final es va imposar Micro$oft a cop de talonari. En sabeu el desenllaç exacte?
Tomàs Reverter Morelló
trev(at)tinet.fut.es
En aquest comentari d’un antic alumne de Galli li reclama que els ensenyaments de la universitats haurien d’estar orientats al mercat, i com exemple pregunta per què s’estudia Ada.
Qui no s’ha fet mai aquesta pregunta??? Per què dimonis ens fan estudiar Ada??? Bé, repostes:
– El Galli li diu que es miri aquesta web, on surten explicats alguns dels usos actuals d’Ada.
– I l’altre lloc on ho vaig entendre va ser a l’assignatura optativa “Programació Concurrent”, on t’expliquen que de moment l’únic llenguatge que realment compleix concurrència real és l’Ada. Aquí queda tot dit.
Casualment la setmana passada ho parlavem amb el SimManiac. Que en penseu vosaltres?
Tomàs Reverter Morelló
trev(at)tinet.fut.es
Ada es un llenguatge que només faràs servir fora de la universitat si treballes en recerca o en un camp molt específic, és a dir, en el 95% dels casos no el faràs servir.
Per tant, qui digui que ADA el fem a la universitat perque “es fa servir” al món real… s’equivoca, no és un bon argument. L’argument principal de perquè fem servir ADA és simplement que es un llenguatge molt acurat i perfecte per a mostrar tots els conceptes de programació estructurada.
És a dir, és un llenguatge molt adequat per a la docència. No és qüestió de aprendre C, Pascal o Java, C++… es qüestió d’aprendre els conceptes i per fer-ho millor que sigui amb un llenguatge que s’entengui bé (aquest por ser ADA). Una vegada hagis après els conceptes, aplicar-los en altres llenguatges no té cap dificultat.
Perquè ADA i no C? Perquè C no s’enten xDD. Vull dir que no es declaratiu.
Perquè ADA i no Pascal? El tema de la concurrència crec que té molt a veure.
que vols dir amb “no és declaratiu?” que jo sàpiga, per usar una variable l’has de declarar abans 😛
No és es declaratiu la paraula, declaratius són els llenguatges com SQL… ada i C son imperatius. (tampoc vol dir que hagis de declarar una variable abans xDD)
El que volia dir que mentre ADA (Pascal tb té una semblant) té una sintaxi del tipus:
En C la sintaxi segueix una altra filosofia:
Crec recordar que habia 2 moviments, els llenguatges que seguien el primer camí (ada, pascal…) i els que seguien el segon camí (C, Java…).
Si declaratiu no és la paraula… mmm… algú se’n recorda de como se diu? mala memòria :S
ADA> type taula is array (1..30) of integer;
ADA> t: taula;
C> typedef int taula[30];
C> taula t;
Creo que en ADA también se puede hacer como en el ejemplo que has puesto en plan “int t[30]” para declarar directamente un array sin declarar un nuevo tipo, pero no lo recuerdo.
Yo las “distinciones” que recuerdo son “imperativo” o “procedural” (aunque esta última denominación no la encuentro en la wikipedia) a “orientado a objetos”, no sé si es eso a lo que te refieres, pero yo englobaría a ADA y C *casi* en el mismo saco.
saludos!
Es cuestión de sintaxis… no sé si has hecho LP (Lenguajes de Programación) pero ahí lo explican.
Mira este ejemplo:
o con un procedure:
En C en cambio la declaración es diferente:
Mientras que en uno se declara con mucha letra, el otro lo hace más con símbolos (las {}). No sé como explicártelo mejor ya, evidentemente tanto C como ADA son lenguajes imperativos, pero estamos hablando de la _sintaxis_.
Creo que en ADA también se puede hacer como en el ejemplo que has puesto en plan “int t[30]”
Pues ni idea… yo pensaba que no.
Parece mentira pero estamos rodeados de sistemas informáticos de tiempo real y cada dia es más habitual que estos esten basados en Software y no únicamente hardware ya que la complejidad va incrementandose con el paso del tiempo (se requiere nuevas funcionalidades).
Un sistema de este tipo puede ser implementado a grandes rasgos con:
– Sin sistema operativo, un único proceso (ejecutivo cíclico)
– Sistema operativo de tiempo real (VxWorks, RTLinux, IRIX, LynxOS, QNX…) y lenguaje C.
– Lenguaje de programación con posibilidades de tiempo real: ADA, Java (aunque el recolector de basura aporta indeterminismo, tienen extensiones RealTime), Oclam… Por supuesto esto ha de ir sobre un sistema que garantice tiempo real tb, usar estos lenguajes en un Linux normal no es lògico.
El más importante de los lenguajes del tercer punto seguramente sea ADA, por ejemplo es muy utilizado en equipos militares.
¿Porque aprendemos ADA en primero? Como ya han apuntado bien por aqui, es un lenguaje fuertemente tipado en el que no se te permite hacer cosas imposibles (en C se puede hacer casi de todo xD) y por tanto se convierte en un buen lenguaje para aprender a programar correctamente.
¿Porque es importante ADA? Para sistemas de tiempo real es un gran lenguaje, durante la carrera se profundira en este ámbito en Programació Concurrent o Enginyeria del Software II.
¿Podemos meter ADA y C en el mismo saco? C es imperativo, ADA tb pero va un poco más lejos, proporciona modulos, encapsulamiento de datos, incluso tiene una pseudo orientación a objetos que nunca he utilizado. ADA esta a medio camino entre los lenguajes imperativos y la orientación a objetos.
Despues de esta defensa de ADA… ¿Soy yo un fan de este lenguaje? No, no es de mis favoritos, su sintaxis (que proviene de la rama de Pascal) no me gusta, que este a medio camino entre los imperativos y los orientados a objetos tb me disguta. Pero que no me guste no significa que no sea útil.
Por supuesto, si queremos que nos enseñen cosas útiles pq las usa mucha gente, entonces todos a aprender Visual Basic en primero. Eso seria un planteamento incorrecto desde mi punto de vista.
—
Marble :: http://www.marblestation.com
Vale, no habia entendido lo de la sintaxis. Y no, no hago (ni haré) LP XD. Pues sí, desde ese punto de vista sí que son diferentes
Ja sé que tot el que pugui dir sonarà una mica redundant després d’haver llegit tots els comentaris anteriors però he de dir la meva. Personalment, i pel que sé ada* és un molt bon llenguatge per aprendre a programar. Gràcies a Ada la majoria dels que escrivim per aquí hem aprés programació estructurada que es de el que es tractava. Ara ens és més fàcil programar en qualsevol altre llenguatge. C jo el trobo una mica… bé per començar pot ésser terrible.
De la mateixa manera no trobo bé que ara a Programació I es faci en Java, si que és un llenguatge molt utilitzat, com C, però no vol dir que sigui bo, mireu VB, sí que després els hi serà més facil altres assignatures però… Ademés Java és orientat a objectes, volen ensenyar a programar directament amb POO? Fer servir Java per ensenyar programació estructurada ho trobo una averració.
*ada: uso “ada” com “Ada” per que el llenguatge és case insensitive i per que no són sigles.