Procesador libre…por fin!!!

Bueno, si jbilbo es el chico de los links, yo soy el chico que pone las notícias que ve en otras páginas…. 😛

Según esta notícia publicada en Barrapunto, los chicos de Opencores han creado un microprocesador a partir de planos de fuente abierta. El micro va a 160 MHz y por ahora no soporta operaciones en coma flotante. Segun los de Opencores, representa un éxito el no haber usado tecnología patentada para realizar este micro, además de ser la primera vez que se ha hecho algo así.

Si queréis más información, dirigíos al sitio de Opencores.

Ahora sólo falta ver el futuro que le depara al hardware libre.Creo que es una notícia de la que debemos alegrarnos todos. Por supuesto que el hardware libre no podrá ser nunca gratuíto, por los costes de fabricación, pero al menos no tendremos que pagar por patentes tecnológicas. Mientras, iremos rezando para que el hardware libre siga el mismo camino que el software libre.

Autor: proclamo

This entry was posted in Ordinadors. Bookmark the permalink.

3 Responses to Procesador libre…por fin!!!

  1. utopic says:

    Ja havia sentit a parlar del hardware lliure, però no ho veig tan clar com en el cas del software. M’explico: quant algú crea un programa, un cop el programa esta fet, crear tantes còpies com vulguis i distribuir-les a qualsevol part del món és realment senzill a un cost realment baix [per no dir nul] i modificar aquest programa lliure només és qüestió d’obrir el main.cpp amb qualsevol editor i ja pots modificar-lo i probar-lo.
    En el cas del hardware lliure la cosa cambia. Clar que pots enviar el disseny arreu del mon i fer tantes còpies dels esquemes com vulguis, pero el diseny no és el hardware, amb un paper amb circuits dibuixats no tens el micro, sinó que aquest s’ha de construir. No sé vosaltres, però jo a casa no tinc cap fàbrica de micros i per molt que em donguéssin els disenys i pogués montar-ho amb peces del Virgili [cas que el diseny no fos d’un micro, sino d’un altre aparell] tampoc crec que fos capaç d’ensamblar les peces correctament. Necessito algú que agafi aquest diseny lliure i em fabriqui l’aparell. Això amb el software no passa, si a mi em passen soft lliure, doble click a l’executable i ja el tinc en marxa, com a molt hauré de fer un “make; make install”.

    Si de totes formes necessito algú que em fabriqui el hardware, molts dels avantatges que aconsegueixo amb el software lliure no els tinc en el cas del hardware: els disenys poden estar perfectes, però com se jo que també me’ls monten perfectes? com se que no hi han posat portes traseres o coses d’aquestes? si tinc problemes només podré anar a qui ho hagi construit, el cost real no arribarà mai a ser 0…

    El hardware és físic, jo no veig tantes ventatjes per alliberar el hard com hi han amb el soft.

    — Utopic

    In a world without walls,
    who needs gates and windows?

    http://www.gnu.org

  2. marble says:

    Tens part de rao però tu pensa que algunes de les conclusions que has fet també les diria un usuari no-programador. Per aquest tipus d’usuari el codi font es xinès, no ho poden modificar i per tant depenen de tercers als que han de pagar per les modificaciones. Aqui esta part del negoci, que la gent que no sap necessiti modificacions. A més, aquesta persona ha de confiar en els que li modifiquen el programa perque també poden afegir backdoor o cualsevol altre historia (també podria pagar a més gent per que fes comprovacions).

    A on tens tota la rao es en que la facilitat de copia no es la mateixa. Els usuaris no-programador de soft. lliure que no vulguin modificar res ja tenen un programa que funciona, mentre que els usuaris de hardware lliure només amb copies dels dissenys no tenen res.

    Potser no es pot treure tans beneficis al aplicar aquesta filosofia al hardware però a mi ja m’esta bé que hi hagui gent que vulgui “exportar” els ideals a altres camps, ja que aquestos es basen en la solidaritat i si algún dia tenen exit… doncs serà millor per tots nosaltres i pel mon 🙂

  3. proclamo says:

    Creo que la ventaja de liberar el hardware supondría la erradicación de tecnologías patentables, o sea, no pagaríamos por el Hypertreading (¿de Intel?) o el 3DNow! de AMD, puesto que estas tecnologías estarían al alcance de todos. También serviría para unificar estandares y competencias sin sentido.

    Lo que no se si la aparición de nuevas versiones muy a menudo obligaría a subir los precios.

Leave a Reply