Com gestionar la col·lecció de fotos

Des de que tinc la camera de fotos digital, el nombre de fotos al mes que faig s’ha disparat moltíssim. Això ha comportat que en un any tingui ja unes 3000 fotografies en el disc dur (de tant en tant grabo un CD com a copia de seguretat).

El problema de tenir tantes fotos en el HD apareix quan vols vuscar aquella foto que saps que tens i que et va fer tanta gràcia. Pero clar !! En quina carpeta es ?? Quin nom de fitxer té ?? Tinc que buscar manualment entre les 3000 ??

En windows existeixen molts programes (de diferents cases: Adobe, ACD, Corel, MS ….) que et permeten gestionar les fotografies, posar-hi comentaris, generar thumbnails, buscar per comentari, etc… L’inconvenient de la majoria d’aquest tipus de programari és que cadascún d’ells treballa en un format propi, TANCAT i PROPIETARI.

El que em pregunto és:

  1. Que passarà si d’aqui uns anys quan la meva col·lecció de fotos pugui passar de 20.000 (no tardarà massa) i em trobi que l’empresa que em subministrava el programa de gestió de fotos no em dona suport (clar ! perque el nou S.O. no aguantarà el programa) ??
  2. Dons la resposta és facil tindré una base de dades de 20.000 fotos (que m’haure currat en comentar-les (moltes hores)) tancada i inaccessible i tindré que tornar a començar de zero, pero aquesta vegada amb moltíssimes mes fotografíes.

Com a linuxer que soc, jo ho tinc clar. Tinc que buscar una sol·lució que funcioni amb Linux, que utilitzi una base de dades oberta (si mai em convé puc recuperar-ho tot) i que tingui les funcionalitats que ofereixen les solucions per Hasefroach.

Buscant per Google vaig trobar tres sol·lucions al problema:

  1. GNOME Photo Collector que fa servir una base de dades PostgreSQL i treballa en una estrocturació de les fotos sobre directoris
  2. Atomic Photo Album que fa servir una base de dades MySQL i treballa sobre una interficie web feta amb PHP. Hi ha una demostració aqui: DEMO Com veureu és una mica pobre de presentació
  3. LinPHA: Linux Photo Archive Treballa igual que l’anterior pero té més funcionalitats que l’anterior i una interfície (web) mes agradable. Demostració aqui: DEMO

Aixi que vaig triar aquest últim. I el vaig instal·lar de la seguent manera (fent referència a debian):

  1. Instal·lar apache, php4, i mysql-server. APT rulez !!!
  2. Baixar la versió del CVS de LinPHA. Les versions que hi ha a la web tenen alguns bugs emprenyadors:
    cvs -d:pserver:anonymous@cvs.sourceforge.net:/cvsroot/linpha login

    cvs -z3 -d:pserver:anonymous@cvs.sourceforge.net:/cvsroot/linpha co linpha

  3. Copiar la carpeta linpha a /var/www (o la carpeta per defecte del servidor web)
  4. Donem permisos 777 a la carpeta sql/
  5. Creem un usuari per a MYSQL (root serveix)
  6. http://localhost/linpha/install/install.php Ens apereixara una pagina on omplirem els parametres del servidor SQL i alguns altres
  7. Totes les fotos que volem gestionar tenen que estar al directori albums (cada directori dins d’aquest serà tractat com un album diferent). Jo en el meu cas he eliminat la carpeta albums i he creat un enllaç cap a la carpeta on tinc les fotos(ln) amb el mateix nom (albums)
  8. Finalment he donat permissos a totes les fotos i directoris on estan les fotos, tals que el servidor web els pugi gestionar correctament. (Sinó ja veureu que dona algun avís a la web)

Avantatges que li veig a aquest sistema :

  1. El puc visualitzar i comentar les fotos des de tot arreu !
  2. Em genera thumbnails que es guarden a la BD i no molesten !
  3. Tot i que els nois de LinPHA estan fent una bona feina encara falten bastantes coses. Està tot fet amb PHP i llicència GPL, amb la qual cosa em puc adaptar l’aplicació a les meves necessitats (fer themes nous amb CSS i PHP)

Espero que us serveixi tant com m’ha servit a mi !! Els de casa meva estan molt contents, poden veure les fotos i classificar-les (els hi agrada el sistema)

Salutacions.
Autor: llpamies

This entry was posted in Linux. Bookmark the permalink.

9 Responses to Com gestionar la col·lecció de fotos

  1. davidcg says:

    Dios!!! Debes hacer fotos hasta a las piedras!!!!

    🙂

    David Cifre García
    “La vida és una malaltia de transmissió sexual amb un 100% de mortalitat”

  2. mengor says:

    No sabia que hi havia això! Quan arribi a casa ho instal.lo i a veure que tal 🙂 Jo no tinc 3000 fotos, però potser unes 500 o 600 si, i quan em compri la digital evidentment creixerà… (ara em revel.lo els carrets en CD i ja ta).

    Lo que passa és que em sembla que hauré de recompilar el kernel perque alguns paquets de debian em donen errors (com el mod_rewrite de l’apache, o el plugin java amb el firebird) i em sembla que és degut a que he compilat amb un gcc diferent…

    Salut

  3. sergi says:

    si no us importa haver de fer servir entorn web per a veure les fotos, amb comentaris i buscador, però us fa pirria haver de dependre d’una base de dades tipus postgresql o mysql (de vegades es matador), podeu fer servir el gallery [gallery.sf.net], que té bases de dades pero en fitxers (com es deia? i si, totes van amb fitxers, però suposso que m’haureu entès).
    El resultat és força bó, i segurament l’haureu vist en força planes (hispalinux.es, per exemple té el gallery per a l’album de fotos).


    sergi nuez
    si el programari lliure no és la resposta, la pregunta és incorrecta

  4. utopic says:

    M’has salvat la vida xec!

    He instalat apache i demés però tinc alguns problemes amb mysql, serà qüestió de llegir el manual, jeje.
    Bon invento!

    — Utopic

    In a world without walls,
    who needs gates and windows?

    http://www.gnu.org

  5. Anonymous says:

    L’invent está prou bé, pero crec que li falta unes quantes coses com:

    1. Control d’usuaris mes extens: Un usuari “amigo” que no pugui escriure comentaris
    2. Poder interactuar amb GIMP :))
    3. Rotar les fotos….
    4. Altres…

    Mica en mica s’anurá fent. Jo ja estic traduïnt-lo al Catala. I he afegit en el menú de llençar les fotos automaticament l’opció de 1 i 2 segons (5 era massa lent).

    Salutacions

  6. mengor says:

    Instalar php4-mysql i editar l’arxiu /etc/php4/apache/php.ini per incluir les següents linies al lloc corresponent:

    extension=mysql.so
    extension_dir = /usr/lib/php4/20010901/

    I ademés configurar l’apache perque carregui el modul del php afegint aixo a /etc/apache/httpd.conf:

    LoadModule php4_module /usr/lib/apache/1.3/libphp4.so

    (aixo si fas servir debian)
    Que vagi be!

  7. llpamies says:

    Fa tant de temps que ho vaig fer que ja no hi penso en aquestes coses. Es l’avantatge de tenir un sistema complert i funcional. Un cop configurat t’oblides de com ho has fet.

    De totes maneres crec que no vaig editar tantes coses. Instal·lar el php4-mysql (i crec que afegia a php.ini i a httpd.conf automaticament l’script de configuració).

    Salutacions

  8. sergi says:

    Per que buscar solucions web rares que depenen de bases de dades i coses php, que son lentes i dificils de fer servir si tenim el Gthumb que ja ho fa tot aixó, i cal dir que força bé, a més a més.

    Al menys el de gnome2.4 si que ho té aixó de posar comentaris/descripcions i buscador per nom de fitxer, per data, per comentaris i alguna altra cosa.


    sergi nuez
    si el programari lliure no és la resposta, la pregunta és incorrecta

  9. mengor says:

    Si, suposo que també es pot fer servir algo aixi, però lo del linpha te l’avantatge de que pots veure les fotos desde qualsevol ordinador de la xarxa domèstica (i també internet) [només has de tenir compte de no posar les imatges compromeses que estàn destinades a estar en un directori encriptat :P], simplement a través del navegador, i que els comentaris que fas son accessibles des de tot arreu.

    I el linpha no és gens lent com dius, només has de crear tots els thumbnails la primera vegada, i després no has de patir per res més 🙂 (Pots fer tots els thumbnails d’una sola vegada a través de la pàgina de configuració).

Leave a Reply